Γαία Λιμηρά - Αγροτικά Προϊόντα
Πληροφορίες Ελαιολάδου
Κατηγορίες βρωσίμων ελαιολάδων

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι:

παρθένο ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με τέλειο άρωμα και γεύση, με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8% και με άλλα χαρακτηριστικά σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται στον Κανονισμό 2568/91 της Κοινότητας.

Λοιπές κατηγορίες βρωσίμων ελαιολάδων

Παρθένο ελαιόλαδο είναι:

παρθένο ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 2,0% και με άλλα χαρακτηριστικά σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται στον Κανονισμό 2568/91 της Κοινότητας.

Ελαιόλαδο είναι:

το μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου και βρώσιμου παρθένου ελαιολάδου με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1,5%. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο παραλαμβάνεται με εξευγενισμό (εξουδετέρωση, απόσμηση, αποχρωματισμό) του μειονεκτικού παρθένου ελαιολάδου.

Πυρηνέλαιο είναι:

το μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και βρώσιμου παρθένου ελαιολάδου με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1,5%. Το εξευγενισμένο πυρηνέλαιο παραλαμβάνεται με εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνελαίου.

Kριτήρια αξιολόγησης ελαιολάδου
  • Κριτήρια ποιότητας
  • Κριτήρια γνησιότητας
  • Κριτήρια επιμολύνσεων
  • Πρόσθετα
Υποχρεωτικές ενδείξεις στις διάφορες συσκευασίες ελαιολάδου
  • Η ονομασία πώλησης του προϊόντος
  • Πληροφορίες για την κατηγορία του ελαιολάδου ή πυρηνελαίου
  • Η καθαρή ποσότητα του περιεχομένου σε μονάδες όγκου
  • Ο παρασκευαστής ή συσκευαστής
  • Ο αριθμός παρτίδας
  • Η ημερομηνία της ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος
  • Οι συνθήκες διατήρησης
Προαιρετικές ενδείξεις στις διάφορες συσκευασίες ελαιολάδου
  • Πρώτη πίεση εν ψυχρώ
  • Εξαγωγή εν ψυχρώ
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
  • Οξύτητα ή ανώτατη οξύτητα

    (μόνο όταν υπάρχουν και οι ενδείξεις αριθμός υπεροξειδίων, απορρόφηση στο υπεριώδες και κηροί)

Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για το ελαιόλαδο
  • Το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής για τον άνθρωπο
  • Αντικαθιστά το βούτυρο και τα άλλα λίπη στην μαγειρική
  • Είναι το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα
  • Είναι το περισσότερο εύπεπτο λάδι
  • Προσφέρει το ίδιο αριθμό θερμίδων με τα άλλα φυτικά έλαια
  • Βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος
  • Βοηθάει στην αποφυγή των καρδιαγγειακών παθήσεων
Υπεροχή του ελαιολάδου έναντι των άλλων λιπαρών υλών
  • Εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ακόρεστα και κεκορεσμένα λιπαρά οξέα.
  • Πλούσιο σε άλλα στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας
Στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας του ελαιολάδου
  • Φαινόλες

    (αυξάνουν την αντίσταση στην οξείδωση)

  • Στερόλες

    (εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο)

  • Καροτένια

    (βοηθούν την ανάπτυξη του κυττάρου και αιμοποίηση και επιταχύνουν την διαδικασία της επούλωσης)

  • Τερπενικές αλκοόλες

    (βοηθούν την αποβολή της χοληστερόλης)

  • Τοκοφερόλες

    (εμποδίζουν την αυτοοξείδωση)

  • β-καροτίνη

    (αντιοξειδωτική και απαραίτητη για την όραση)